Een netwerkdiner dat voorlopig waarschijnlijk niet herhaald kan worden: bij Alfred’s Diner ontmoetten we elkaar op 13 oktober voor het eerst weer op onze vertrouwde stek. Dezelfde avond kondigde premier Rutte aan dat de horeca voorlopig dicht zal blijven, maar deze avond kon nog net doorgaan. Uiteraard met alle nodige maatregelen, die uitstekend werden nageleefd door de leden en door het restaurant: geen borrel maar vaste plaatsen aan tafel, met drie leden per tafel op anderhalve meter afstand van elkaar.
Tijdens het vaste ‘rondje’ deelden we met elkaar hoe deze afgelopen periode voor ons persoonlijk en zakelijk impact heeft gehad. Voor sommige leden heeft de coronatijd er ingehakt. Bij sommigen liep de hoeveelheid opdrachten of klanten terug; bij anderen was het juiste extra druk. Het vele thuiswerken nodigde ook uit tot reflectie – zit ik nog wel goed op deze plek? Adrie den Hertog brengt haar tijd in elk geval actief door, met het gesponsord fietsen voor www.toervoorALS.nl. Hiermee vraagt ze aandacht – en donaties – voor de dodelijke ziekte ALS.
Digitale Transformatie
Onze spreker van de avond, drs. Ing. Sherida Tdlohreg MBA, nam ons mee in de wereld van de Digitale Transformatie. Met haar platform TransActory werkt ze in diverse branches en vakgebieden aan het vormgeven van de toekomst, met bijzondere aandacht voor de ethische kant van technologie.
Aan de hand van een aantal modellen werd duidelijk dat een persoon en een organisatie op hele verschillende manieren kan reageren op verandering. Waar de een het omarmt, is de ander wat behoudender, of meer gericht op de directe eigen omgeving dan op het grotere geheel. Voordat het 2050 is, hebben we als informatiesamenleving nog enkele grote sociale, klimatologische en economische uitdagingen aan te gaan. Daarin neemt digitalisering een centrale plek in.
Sherida bracht op een fascinerende en prikkelende manier haar visie over op deze ontwikkelingen en liet zien dat het voor ons allemaal belangrijk is om na te blijven denken over de impact van technologie en digitalisering op ons vakgebied en op ons leven in het algemeen. Hierbij moeten we ethische vraagstukken niet uit de weg gaan, zoals de consequenties van robotisering in steeds meer vlakken van ons leven, of het effect van onze technologische keuzes op onze omgeving en op de mens.
Kortom: een boeiende spreker met veel diepgang en tegelijkertijd een heel toegankelijk verhaal.
We hopen dat we snel weer op deze manier bij elkaar kunnen komen als netwerk. Blijf gezond, blijf veilig!
Tekst: Karen Visser