Ons lid Liesbeth Bloemen, de langstzittende vrouwelijke burgemeester van Nederland, stond al lang op het lijstje van de Programmacommissie om geïnterviewd te worden. Internationale Vrouwendag was bij uitstek de gelegenheid om haar te laten vertellen hoe ze haar loopbaan heeft ervaren en hoe ze haar invloed heeft aangewend voor de maatschappij. Te midden van alle verkiezingsgeweld ademde Liesbeths verhaal een weldadige rust en authenticiteit.
Merlijn Bles netwerkster van het jaar
Maar eerst werd traditiegetrouw de netwerkster van het jaar bekendgemaakt: Merlijn Bles, senior communicatieadviseur bij ZonMw. Van harte gefeliciteerd! Voorzitter Angela noemde Merlijn een constante factor in ons netwerk. “Ze is vrijwel altijd aanwezig, deelt regelmatig haar kennis, toont oprechte interesse in anderen en neemt initiatief om leden te betrekken. Vorig jaar heeft ze in haar werk de communicatie rondom het onderzoek naar COVID-19 gecoördineerd.” Merlijn ontving een prachtige speld van Will de Heij. Lees meer over haar verkiezing>>
Geen vechter maar verbinder
Dan Liesbeth. Vanwege de avondklok had de Programmacommissie het interview met haar van tevoren gehouden en opgenomen. (Dank Hellen Snoek en Esther van Berk!) Na de uitzending konden de aanwezigen aanvullende vragen stellen. Bekijk hieronder het interview met Liesbeth.
Liesbeth straalt een rust en zelfverzekerdheid uit die je maar weinig tegenkomt. Ze koos haar carrière doelbewust. “Als kind wist ik al dat ik burgemeester wilde worden.” Ze is geen vechter maar een verbinder. “Ik ben ook niet goed in ruziemaken.” Vandaar dat ze bestuurswerk ging doen – “een dienende functie” – en het lidmaatschap van de Tweede Kamer al snel voor gezien hield. Ze koos voor de burgemeesterspost in Zoeterwoude. Vooraf ging ze rondkijken of het dorp en de mensen haar bevielen.
Bestuurlijke rust
Vragen van de leden als: ‘Is er een fout of levensles waarvan je hebt geleerd?’ of: ‘Waarop ben je trots?’ vindt Liesbeth lastig te beantwoorden. “Het is zoals het is. Ach ja, ik ben eerder in mijn carrière twee keer ontslagen, omdat ik zo eigenwijs ben. Daarom was het burgemeesterschap zo’n goede baan voor mij, dan ben je eigen baas. Maar dan wel van een kleine gemeente. In een grote gemeente worden voortdurend politieke spelletjes gespeeld.”
Problemen? Uitdagingen? Liesbeth gaat rustig iets anders doen en laat de zaken bezinken, dan komt de oplossing vanzelf. “Ik luister naar het stemmetje in mijn hoofd.” Dankzij Liesbeths kalme aanpak heerst er in Zoeterwoude bestuurlijke rust. Waarschijnlijk is mede daarom het dorp tot nu toe zelfstandig gebleven.
Ze hoeft niet in de spotlights te staan: “Bij de opening van een nieuw gebouw liet ik de betrokken wethouder de toespraak houden – die had er hard voor gewerkt – en bleef ik aan de zijlijn.” Maar ze was wel overal bij en betrokken. Dat bleek ook uit de reacties die ze vorig jaar bij haar afscheid van inwoners kreeg. “Mensen voelden zich gezien.”
Liesbeth Bloemen Stichting
Liesbeth is nu met pensioen en wil gaan reizen zodra dat weer kan. Kinderen heeft ze niet. “Mijn familie doet het goed. Daarom heb ik besloten mijn vermogen onder te brengen een stichting (www.lbstichting.nl). Het geld wordt na mijn dood belegd in duurzame doelen. De opbrengst is bestemd voor studietoelagen voor meisjes. Zo kan ik voortleven in Liesbeth Bloemen Fellowships.” Zelf studeerde Liesbeth rechten in Leiden, de VS en Australië, deels met een beurs. Haar tips voor geïnteresseerden in het burgemeesterschap: “Word maatschappelijk actief. Academisch denkniveau is nuttig, en enige kennis van het staatsrecht is wel vereist.”
Volgende bijeenkomst
De volgende bijeenkomst wordt gehouden op 8 april en heeft als thema ‘Samen Eenzaam’
Tekst: Linda Welther
Video: Esther van Berk
Interview: Hellen Snoek