
‘Een slimme meid is op haar oude dag voorbereid’ is een variant op de Postbus 51-slogan van begin jaren ’90. Die slogan ging over de toekomst in het algemeen, maar hoe zit het met je oude dag?
Op die vraag gingen de leden van het Vrouwennetwerk Rijnstreek donderdagavond 14 oktober dieper in, onder leiding van Merlijn Bles, netwerkster van het jaar 2021. Ze werd aangekondigd door Martine Vecht, netwerkster van het jaar 2020.
Daaraan voorafgaand heeft voorzitter, Angela Schouten, Hellen Snoek in de bloemetjes gezet, omdat zij al 25- jaar lid is van ons netwerk.
Boeiende presentatie

Het was een avond waarin een boeiende presentatie in tekst en beeld liet zien waarom het belangrijk is dat vrouwen zich bezig houden met vier thema’s: financiën, gezondheid, huisvesting en sociaal netwerk. Deze vier pijlers van je oude dag zijn niet voor iedereen even goed geregeld. Voor de eerste drie pijlers gingen de leden met hun tafelgenoten in discussie. Want vertellen en inspireren is nuttig, maar deze ‘stof tot nadenken’ vertalen naar je eigen situatie maakt het nog krachtiger.
Hoe financieel kwetsbaar ben je?
Merlijn had uitstekend onderbouwd waarom – helaas – in ons land armoede nog vaak het gezicht heeft van een vrouw. Veel volwassenen, maar zeker veel vrouwen, zijn onvoldoende voorbereid op de vijf grote risico’s die we allemaal lopen: pensioen, overlijden, arbeidsongeschiktheid of ziekte, echtscheiding en werkeloosheid. Hoe financieel kwetsbaar ben je als dit je overkomt? Financieel planner René Springintveld wist feilloos de vinger op de zere plek te leggen: de meesten van ons zijn in een of meer van die situaties heel kwetsbaar, maar stellen maatregelen uit. Dat gebeurt vaak omdat het confronterend kan zijn, of uit naïviteit, als je aanneemt dat de overheid het wel regelt.
Hoe wil je wonen op je oude dag?
Een ander ontnuchterend beeld wist Merlijn te schetsen van de huisvestingssituatie in ons land, waarin de toenemende groep ouderen lang niet altijd goede woonvoorzieningen kan vinden. Ze raadpleegde Marjolein Ippel, architect in ons netwerk, over hoe je je hierop kunt voorbereiden. Naast het aanpassen van je eigen huis zijn er veel nieuwe woonvormen ontstaan, zoals een mantelzorgwoning, kangoeroewoning of zelfs meergeneratiewoning. Helder is dat het slim is om te kijken welke maatregelen er nu mogelijk zijn – zoals aanpassen van je bestaande woning – om te zorgen dat je straks in een geschikt huis woont.
Gezond oud worden
De derde pijler waarnaar de leden keken was gezondheid. Vrouwen leven dan wel langer, maar zijn – en voelen – zich vaak minder lang gezond. Voormalig arts en onderzoeker Machteld Huber, die zich intensief bezig houdt met het concept gezondheid, wist de leden in een video te vertellen dat dit concept eigenlijk zes dimensies heeft: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en zingeving. Verhuizen naar een zogenaamde ‘blue zone’, waar mensen langer en gezonder leven dan waar dan ook in de wereld, is niet genoeg. Zaken als bewegen, minder stress, een plantaardig dieet en veel sociale steun spelen ook een grote rol in het feit dat deze mensen in goede gezondheid gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar worden. Werk aan de winkel dus!
Oudevrouwennetwerk?
Deze netwerkavond heeft de leden veel stof tot nadenken gegeven. Onze voorzitter Angela Schouten sloot de avond af met een creatief idee: zouden we niet een spin-off van Vrouwennetwerk Rijnstreek kunnen lanceren, voor leden die met pensioen gaan? De tijd zal ons leren of het Oudevrouwennetwerk Rijnstreek er komt.
Tekst Karen Visser/ Foto’s Hellen Snoek (en Adrie den Hertog)