Zondag 6 maart vierden we Internationale Vrouwendag met een ultrakorte ALV, de traditionele verkiezing van de netwerkster van het jaar en een keigoede presentatie over een beladen onderwerp.
Lang geleden, toen er nog beperkingen golden vanwege de pandemie, was er een periode dat de horeca om 17.00 uur moest sluiten. Daardoor kwam onze decemberbijeenkomst te vervallen. Dat gebeurt ons niet nog eens, dacht de Programmacommissie, dus we programmeren de viering van Vrouwendag op een middag.
Vandaar dat we, tot verbazing van sommigen, deze bijeenkomst twee dagen te vroeg hielden. Maar nu wel onder het genot van een heerlijke high tea, bij Senzaa.
Karen Visser netwerkster van het jaar 2022

Het formele gedeelte, een wijziging van de statuten in een korte ledenvergadering, was snel beklonken. Daarna kwam de verkiezing van de netwerkster van het jaar: ons lid Karen Visser. Ze was voor de vierde keer genomineerd, dus dit is dubbel en dwars verdiend! Met haar bedrijf New Broom geeft Karen trainingen en workshops over effectiever en efficiënter werken. Ze schreef al diverse artikelen voor Management Support Magazine en ook meerdere boeken zoals ‘Vandaag begin ik echt’ (2018) en ‘Infodetox’, het boek dat ze vorig jaar lanceerde tijdens een presentatie bij VNR.
Karen is in staat om snel in te spelen op ontwikkelingen in het werkveld en wordt gezien als erkende autoriteit op haar vakgebied. Daarnaast zet zij zich als vrijwilligster in voor maatschappelijke doelen zoals Stichting Vluchteling en het Sophia Kinderziekenhuis en is zij moeder van twee adoptiekinderen uit China met ‘special needs’.
Karen ontving de traditionele netwerkspeld, op maat gemaakt door edelsmid Will de Heij.
Grensoverschrijdend gedrag
Dan wordt het tijd voor de presentatie van Daniëlle Verzijl, psychosociaal therapeut bij Psychozorg Gouda en TEDx-spreekster, over grensoverschrijdend gedrag. Een heikel onderwerp, waar bijna iedereen wel eens mee te maken heeft gehad, maar dat nog altijd lastig te bespreken is. Daniëlle presenteert het op een heel prettige, veilige manier, maat zet ons ondertussen stevig aan het denken.

Gezamenlijk bespreken we situaties waarin grensoverschrijdend gedrag ervaren wordt en wat je dan kunt doen. Het begint al met de bezoeker op jouw feestje, die je uitbundig feliciteert op een manier die je niet prettig vindt. Of met de oom op de familieverjaardag die schuine opmerkingen maakt. Wanneer grijp je in? Je wilt het toch gezellig houden… Groepsgewijs bespreken we de positie van het slachtoffer, de omstanders en de dader – die zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust is.
Tips
En wat doe je in gevaarlijke situaties? Als je ziet dat iemand wordt lastiggevallen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer? Grijp je in of niet? Tips: als je durft, kun je het slachtoffer aanspreken, een praatje met haar maken, en de dader negeren. Dat kan helpen. Of film wat er gebeurt met je telefoon. Verder hanteren steeds meer horecagelegenheden de Alexandermethode. Als iemand vraagt ‘of Alexander vanavond werkt’, weet het personeel wat ze te doen staat.
Wat je níet moet doen: oordelen. Met opmerkingen als: ‘Had je niet zus of zo…’, of: ‘Ik had al lang…’ help je een slachtoffer niet. Het enige wat passend is om te zeggen tegen een slachtoffer is: Wat erg dat dit jou is overkomen. Voor wie zelf slachtoffer is: praat erover, dat helpt bij de verwerking. En bedenk dat je op geen enkele manier zelf schuldig bent.
Volgende bijeenkomst: ‘Opgetrommeld’ op donderdag 7 april. Doorgeschoven van december.
Tekst: Linda Welther, foto’s: Margo van der Vaart