1993 – Tienke Koning

Netwerkster van het jaar 1993 Drs. Tienke Koning manager bij Fokker

Alphen aan den Rijn – Manager Logistieke Verwer-ving bij Fokker Aircraft bv, drs. Tienke Koning, heeft van het VrouwenNetwerk Alphen aan den Rijn de onderscheiding Netwerkster van het jaar ontvangen. Unaniem is men het erover eens dat Tienke aan alle criteria voldoet om voor deze uitverkiezing in aanmerking te komen.

Wie verwacht bij een drs. een wat saaie vrouw te moeten verwachten, komt bij een ontmoeting met Tienke Koning bedrogen uit. De 43-jarige doctorandus is een vlotte meid die uiteraard haar werk zeer serieus neemt maar daarnaast over een gezonde dosis humor beschikt en graag de vrolijke kant van het leven kiest. Ze is sinds 1985 werkzaam bij Fokker. Ze studeerde bedrijfskunde en won met haar afstudeerscriptie ‘Koffiedik kijken, voorspellen wat de vraag naar koffie is’, de Unilever Marketing Prijs.

Heerlijke baan

Het betekende dat ze een jaar naar Amerika mocht, de J.L. Kellogg Graduate School of Management, North Western University. Het was kiezen voor een jaar huwelijkspauze aangezien haar echtgenoot zijn baan hier in Nederland niet kon opgeven.
Toen zij terugkwam in Neder-land accepteerde ze een baan bij Fokkey in Amsterdam waar zij ondermeer mede verantwoordelijk is voor de reorganisatie van de logistiek. Tot 1 februari 1994 is zij nog werkzaam als manager logistieke verwerving. Dat wil zeggen dat zij verantwoordelijk is voor de verwerving van alle gekochte delen van de Fokker 50 en de Fokker 100 in de eindassemblage. Op het eerste oog niet direct een vrouwenbaan maar wel een functie waarvan ze zelf zegt: ‘Een heerlijke baan bij een fantastisch bedrijf waar we een prachtig product afleveren.’

Met ingang van 1 februari is Tienke Koning werkzaam op de afdeling engineering waar zij zich gaat bezighouden met de strategische leveranciers en waar haar inzet zich vooral zal richten op het co-makership van leveranciers aan Fokker.

Delen

Het VrouwenNetwerk heeft drs. Koning de prijs toegekend vanwege het feit dat zij een bijzondere carrière heeft gemaakt binnen een industrie waar slechts weinig vrouwen op verantwoordelijke posten een baan hebben. Vanuit deze positie vervult zij een voorbeeldfunctie voor vrouwen. Daarnaast is zij zeer actief in het Netwerken, zoals bij het VrouwenNetwerk maar ook bij de Rotary en stimuleert bij voortduring anderen door het delen van haar ervaringen. Het juryrapport besluit met: zakelijk, persoonlijk en in de dynamiek van beide elementen laat zij zien dat actief netwerken een meerwaarde vormt voor bedrijven, personen en verenigingen.’

(Uit Witte Weekblad januari 1994)