1997 – Koosje de Koeijer

Koosje de Koeijer, directeur/eigenaar van Van der Snoek Schilders- en Af-werkingsbedrijf, is op 18 februari jl. door het Vrouwennetwerk Alphen aan den Rijn e.o. gekozen tot Net-werkster van het Jaar 1997. Het Vrouwennetwerk Alphen e.o. telt ongeveer zestig ondernemers en vrouwen in hogere functies. De prijs, bestaande uit een sculptuur, wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die zich heeft onderscheiden door haar inzet voor het netwerk dan wel door een bijzondere prestatie waarmee zij een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen.

Voorkeur

Omdat ze de voorkeur gaf aan een baan in een dienstverlenend bedrijf stapte ze in 1988 over naar de KLM, waar ze diverse financiële functies bekleedde. Ze was nauw betrokken bij de opzet van onder meer de Business Unit Special Cargo bij de Divisie Vracht, die na een jaar of drie was uitgegroeid tot een volwassen organisatie. De behoefte om een eigen onderneming te gaan leiden – en aan flexibeler werktijden in verband met haar kinderen – werd groter en op 1 januari 1996 hakte ze de knoop door: ze kocht Van der Snoek Schilders- en Afwerkingsbedrijf, een gerenommeerd Alphens bedrijf met zestig werknemers en opererend in de hele Randstad. Een greep uit de opdrachtgevers: een tiental woningcorporaties uit Alphen en wijde omgeving, het Hilton Hotel bij Schiphol, Siemens in Zoetermeer en Den Haag, verzorgingsinstellingen in de regio, Waaronder serviceflat Driehoorne, projectontwikkelaars en aannemers. De eerste negen maanden werd de zaak wegens zwangerschap gerund door haar echtgenoot – Winfried Ponsioen, directeur/eigenaar van Ponsioen Installatie Techniek – en in oktober 1996 ging Koosje de Koeijer zelf aan de slag. Ponsioen en Van der Snoek opereren zelfstandig van elkaar, maar waar synergie mogelijk is, wordt die toegepast.

Koosje de Koeijer (1959) ontving de onderscheiding voor het feit dat zij haar vaste baan als controller bij de Business Unit Special Cargo van KLM heeft opgezegd en een bedrijf heeft overgenomen in een branche waar nauwelijks vrouwen werken. De schildersbranche is Koosje de Koeijer echter niet helemaal vreemd. Ze groeide op in een schildersgezin in Zeeland, waar beide ouders verantwoordelijk waren voor de bedrijfsvoering. Na haar studie bedrijfseconomie in Rotterdam werkte zij een half jaar in het bedrijf van haar ouders alvorens als manage-ment trainee te gaan werken bij Holec Machines en Apparaten in Ridderkerk.