2003 – Friederike de Raat

‘Ik heb gemerkt dat netwerken in mijn bloed zit’

Drs. Friederike de Raat (39) is door VrouwenNetwerk Rijnstreek gekozen tot netwerkster van het jaar 2003. De Raat is journaliste bij NRC Handelsblad en is sinds 1995 lid van het netwerk, waarvan een aantal jaren als bestuurslid. De geboren en getogen Alphense studeerde in Leiden en aan de prestigieuze Parijse Sorbonne. Zij is drs. in de Franse Taal- en Letterkunde.

Haar uitverkiezing heeft ze te danken aan haar niet aflatende inspanningen om, zowel in haar vak als daarbuiten, vrouwen over het voetlicht te tillen. ‘Ik heb in Alphen op het Groene Hart Lyceum het gymnasium gevolgd. Het grappige is dat ik ondanks de bètakant daarna toch koos voor een studie Frans. Wat ik ermee wilde gaan doen zou me tijdens mijn studie wel duidelijk worden, dacht ik. Maar vijf jaar lang wist ik het niet tot ik vlak voor mijn afstuderen stond. Ik las een interview met Raymond van den Boogaard, correspondent van NRC Handelsblad in Moskou en toen dacht ik: dat is wat ik wil. In Parijs ben ik gaan schrijven voor het blad van de universitaire campus waar ik woonde en met die artikelen in mijn portefeuille ben ik op zoek gegaan naar een stageplaats in Nederland.’

Even gauw winkelen

Het NRC Handelsblad reageerde niet op haar verzoek en toen Friederike twee maanden later -eens belde kreeg ze te horen: o ja, je kunt morgen beginnen. ‘Grote paniek want ik had niet eens nette kleren in de kast hangen voor die baan. Ik heb dus gevraagd of het één dagje later mocht. Dan kon ik tenminste nog gauw even gaan winkelen’, herinnert Friederike zich met plezier. Ze merkte overigens al snel dat die nette kleren helemaal niet nodig waren, haar eigen garderobe voldeed in de praktijk prima. Na vier jaar op de redactie binnen- en buitenland vond Friederike haar stek op de redactie economie. ‘Toch weer die cijfertjes. Het klopt ook wel, ik hou van cijfers en van feiten, maar zoek daarachter wel altijd de mens’, aldus de journaliste die behalve van mensen ook van hoeden houdt en dan ook vaak met een modieus hoofddeksel wordt gezien.

Koppelen

Op de vraag waarom ze koos voor het lidmaatschap van het VrouwenNetwerk is haar antwoord heel duidelijk: ‘Veel collega’s om mij heen hadden door hun lidmaatschap van een studentenvereniging wel een boekje met daarin hele rijen bruikbare namen en adressen om iets te weten komen. Omdat ik alleen maar had gestudeerd en geen lid was geweest van een studentenvereniging had ik dat niet. Een interview met Joke van den Boer van Maison Van den Boer bleek het duwtje dat ik nodig had. Zij introduceerde me bij een echte netwerkster en zo is het
balletje gaan rollen. Het VrouwenNetwerk voldoet voor mij aan de behoefte van semi gezellig en semi zakelijk netwerken. Het principe van halen en brengen is iets wat je in de praktijk leert, ik vind het nu zelfs heel erg leuk. Mensen met bepaalde behoeftes en vragen aan elkaar koppelen, elkaar stimuleren en daardoor ook weer zelf gestimuleerd worden. Het zijn voor mij de pijlers van het netwerken.’

Wenen

De directe stimulans die. Friederike er vond was de beslissing om de economie-redactie te verlaten en te solliciteren naar een leidinggevende functie. Iets waarvan ze zelf altijd had gedacht pas op haar veertig-ste te kunnen en te durven. ‘In hét netwerk zag ik vrouwen die het wel eerder deden en heb toen op mijn 33e zelf ook de sprong gewaagd. Het resulteerde in mijn aanstelling als chef van de Agenda bijlage. Een paar jaar later mocht ik met gebruikmaking van een speciale beurs een paar maanden naar Wenen, heel leerzaam en bijzonder vond ik dat. Inmiddels ben ik terug op economie en ben daar verantwoordelijk voor de wekelijkse loopbaanpagina en de Geld Telt pagina.’

Veilig en vertrouwd

Het VrouwenNetwerk vindt in haar een warm pleitbezorgster voor het netwerken. ‘Het is ontzettend leuk om vrouwen zich zowel persoonlijk als zakelijk te zien ontwikkelen. Bij ons netwerk is dat zakelijke altijd uitgangspunt, maar het kan nooit zonder het persoonlijke. Je moet elkaar vertrouwen, wil je bepaalde zakelijke problemen met elkaar durven te bespreken. Bij het VrouwenNetwerk is die veiligheid dat iets niet naar buiten gebracht wordt absoluut gegarandeerd. Dat vertrouwen is ook nog-nooit beschaamd.

Geheimen

Haar toekomst kent nog vele geheimen, zeker is wel dat ze graag bij NRC Handelsblad blijft om haar vak verder uit te diepen. ‘Ik kan me er blijven doorontwikkelen, ik zie het wel als betaald doorstuderen’, zegt ze verfrissend openhartig. Wat haar uitverkiezing betreft is ze ook duidelijk: ‘Het verplicht me tot het doorgaan op de ingeslagen weg; vrouwen over het voetlicht brengen’, klinkt het enthousiast. Behalve haar artikelen in NRC heeft Friederike de Raat ook twee boeken ge-schreven: Vrouwen aan de Top en het Leukste adressenboekje van Nederland.

Verschenen in het witte Weekblad september 2013